Geçen ayki sayfa görüntüleme sayısı
2 Kasım 2009 Pazartesi
24 Ekim 2009 Cumartesi
10 Soruda Isı Yalıtımı ve Doğru Bilinen Yanlışlar
1-Isı yalıtımı nedir?
Binalarımız kışın soğur, yazın ise ısınır. Kışın kömür, doğalgaz gibi yakıtlar kullanarak evimizi soğumaması için ısıtır; yazın ise ısınan evimizi klimalarla soğuturuz.
Isı yalıtımı, kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltmak ve daha rahat ortamlarda yaşamak amacıyla binaların dış cephe duvarları, cam ve doğramaları, çatıları, döşemeleri ve tesisatlarında, ısı geçişini azaltan önlemler almaktır.
2- Isı yalıtımının faydaları nelerdir?
Yönetmeliklere uygun yapılacak ısı yalıtımı, ısınma veya serinleme amacıyla yaptığımız harcamalardan ortalama % 50 tasarruf ederek yazın serin kalmaya kışın daha iyi ısınmaya imkan sağlar. Dengeli oda sıcaklıkları yaratarak konforlu ve sağlıklı mekanlar oluşturur. Evlerde küflenme, siyah leke ve mantar oluşmasına neden olan yoğuşmayı (terlemeyi) önler. Isı yalıtımıyla ayrıca yakıt tüketimi ve dolayısıyla atık gazlar azaltılarak çevrenin korunmasına katkıda bulunulur.
3- Isı yalıtımı binanın nerelerine yapılır?
Isı yalıtımı
- Binaların çatı ve duvarlarına
- Toprak temaslı mahallere
- Katları ayıran döşemelere
- Tesisat boruları ve havalandırma kanallarına
- Garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlere bakan duvarlara yapılır.
Ayrıca özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılarak kışın pencerelerden oluşan ısı kayıpları azaltılır, yazın binaya güneş ısısı girişi sınırlanır.
4- Isı yalıtımı nasıl yapılır?
Isı yalıtımı evlerimizin çatı, döşeme ve dışa bakan tüm duvarlarına ısı geçirmeyen malzeme uygulanmasıyla yapılır. Pencerelerde de özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılmalıdır. Isı yalıtımı binaların içinden veya dışından uygulanabilir. Isı yalıtımının önemli bir unsuru da tesisatların yalıtılmasıdır.
5- Isı yalıtımının maliyeti nedir?
Isı yalıtımının binanın yapım aşamasındaki maliyeti, bina maliyetinin % 2’si ile 5’i arasındadır. İnşaat aşamasında ısı yalıtımı yapılmış bir binada; düşük kapasiteli kazan, klima, küçük radyatör ve tesisat kullanılacağı için yatırım ve işletme maliyeti de azalacaktır. Isı yalıtımı için yapacağınız harcamalar, sağlanan enerji tasarrufu ile 2-5 yıl içinde kendini geri öder.
6- Isı yalıtımı ne kadar sürede yapılır?
Binalarda yapılacak ısı yalıtımı uygulamaları için gereken süre; yapının ihtiyaçları, büyüklüğü ve yalıtım uygulamasında çalışacak kişi sayısıyla ilişkili olarak belirlenir. Genel olarak ısı yalıtımı uygulamaları, orta büyüklükteki bir bina için 1-4 haftalık zaman zarfında tamamlanır. Dıştan yapılan yalıtım uygulamalarının aşırı soğuk ve yağışlı günlerde yapılamadığı unutulmamalıdır.
7- Isı yalıtımının Türkiye’ye yararları nelerdir?
Hesaplamalar, tüm konutların standart ve yönetmeliklere uygun olarak yalıtılması durumunda, ülkemizin yılda yaklaşık 3 milyar dolar tasarruf yapacağını göstermiştir. Ekonominin canlanması, istihdamın artması, üretim ve uygulama ile birlikte artacak vergi gelirleri diğer önemli faydalar arasındadır.
Bu tasarrufun eğitim, sağlık vb. zorunlu ihtiyaçlarımıza aktarılacağını göz önüne aldığımızda, yalıtımın toplumsal refahımız için de önemli katkılarının olacağı bir gerçektir.
8- Isı yalıtımının dünyaya katkıları nelerdir?
Isı yalıtımı, binaların daha az yakıtla ısıtılmasını sağlayacağından atmosfere yayılan karbondioksit (CO2), kükürtdioksit (SO2) ve diğer gazlar azalır. Böylece atmosferde oluşan sera etkisi, küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadeleye katkıda bulunulur. Dünyanın ısınması kutuplardaki buzulların erimesine ve iklim değişikliklerine yol açmakta; buna bağlı olarak doğal hayat giderek yok olmaktadır.
9- Isı yalıtımı için nereye başvurulur?
Isı yalıtımı konusunda bilgi edinmek için 0800 211 33 67 numaralı ücretsiz danışma hattından, 0212 274 46 24 numaralı telefondan ya da info@izoder.org.tr adresine e-posta göndererek İZODER’e (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) ulaşabilirsiniz.
İZODER’i aradığınızda, size sorununuzla ilgili çözüm önerileri sunulur. Yalıtım uygulaması yaptırmaya karar verdiğinizde İZODER üyeleri sizinle temasa geçerek randevu talep eder. Binanızın ücretsiz olarak incelenmesinin ardından uygulamanın maliyetine yönelik teklif hazırlanır. Size İZODER üyelerinden uygun olanlarını seçmek kalır.
10- Yalıtım konusunda bilgi edinebileceğim yayınlara nasıl ulaşabilirim?
Yalıtım ile ilgili teknik bilgilere, İZODER’in 2 ayda bir yayımladığı İZOLASYON DÜNYASI dergisi ve İZODER’in resmi web sitesi olan www.izoder.org.tr aracılığıyla ulaşabilirsiniz. İZODER’i telefonla arayarak ya da web sayfasındaki formu doldurarak dergiye abone olabilirsiniz. İZOLASYON DÜNYASI dergisi belirlediğiniz adrese ulaştırılacaktır.
DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
YANLIŞ: Binamız dışarıdan su alıyor, yüzeye sıva veya zift sürerek kalıcı bir çözüm elde edebiliriz.
DOĞRU: Öncelikle duvarınızda su bulunmasına neden olan etkenlerin araştırılması ve bunlara karşı önlem alınması gerekir. Isı yalıtımı olmamasından kaynaklanan bir durumda, içten veya dıştan ısı yalıtımı yapılarak sorun çözülmeli. Özellikle yağışlı günlerde dışarıdan su sızması söz konusu ise yapınızdaki çatlaklar veya boşluklar, su sızdırmaz malzemeler kullanılarak tamir edilmelidir.
YANLIŞ: Sürülerek uygulanan ısı yalıtım malzemesi vardır.
DOĞRU: Boya ve benzer malzemelerle ısı yalıtımı yapılamaz. Isı yalıtımı, ısı iletkenlik katsayısı düşük, belli bir kalınlığı olan malzemeler ile yapılır. Kalınlık arttıkça ısı yalıtım miktarı artar. Sıva ve boya tabakaları ısı yalıtımı yapmaz.
YANLIŞ: Sıcak bir bölgede yaşıyoruz. Isı yalıtımı yaptırmamıza gerek yok.
DOĞRU: Isı yalıtımı kışın ısınmak, yazın serinlemek için harcadığımız enerji ve yakıttan tasarruf sağlar. Bir binanın soğutulması, ısıtılmasından daha fazla enerji gerektirdiği için sıcak iklim bölgelerinde de mutlaka ısı yalıtımı yapılmalıdır.
YANLIŞ: Binamızın duvarları gaz beton ile örülmüştür. Ayrıca ısı yalıtımı yaptırmamıza gerek yoktur.
DOĞRU: Gaz beton bir yapı malzemesi olup ısı yalıtım malzemesi değildir. Yapı hangi malzemeden yapılmış olursa olsun kolon ve kirişler dahil olmak üzere tüm cepheler, çatı ve taban mutlaka ısı yalıtım malzemeleri ile yalıtılmalı ve pencerelerde özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılmalıdır.
YANLIŞ: Binamız özellikle kuzey tarafından soğuk alıyor. Sadece kuzey cephesine yalıtım yaptırmamız yeterli olacaktır.
DOĞRU: Sadece tek cephede yapılan yalıtım, ısı köprüleri oluşturur. Yalıtımın yapılmadığı diğer cephelerde problemler devam edecektir. Bu nedenle tüm yapı bileşenlerinde (çatı, duvar, döşeme, çıkma, cam ve doğrama) yalıtım yapılmalıdır.
YANLIŞ: Isı yalıtımını kendi başıma ya da tanıdık ustalar vasıtasıyla uygulayabilirim.
DOĞRU: Binanız mutlaka uzmanlarca incelenmeli ve sorununuzun çözümüne yönelik olarak yapılacak ısı yalıtımı uygulamaları, konusunda bilgi birikimi olan yalıtım
firmalarınca yapılmalıdır. Bu firmalara İZODER aracılığı ile ulaşabilirsiniz.
YANLIŞ: Dış cepheme cam mozaik, PVC, alüminyum vb. kaplama malzemeleri yaptırırsam ısı yalıtımı yaptırmama gerek kalmaz.
DOĞRU: Kaplama malzemeleri ısı yalıtımı yapmazlar. Bu malzemelerin işlevleri ile ısı yalıtımını karıştırmamak gerekir.Kaynak: www.izoder.org.tr
27 Eylül 2009 Pazar
SİZLERDEN GELENLER 2
Sent: Monday, August 31, 2009 10:20 PM
To: 1insaat@yahoogroups .com
Subject: Yan: [1insaat] Seramik Derz Dolgusunu Duzeltmek Icin Ne Yapilabilir?
Sayın Çagatay Bey,
Döşenmiş olan duvar seramiğindeki derz dolguların lokal olarak düzeltmek sağlıklı bir çözüm olmaz.Benzer bir uygulamayı döşeme seramiklerinde yaptım.Benim size tavsiyem yapı marketlerinde bulabileceğiniz derz kazıma apartları ile tüm derzleri kazıtmanız.Bunları n spiral ve elle olmak üzer iki türü var.Spirali çalışma yapacagınız mekan boş ise kullanabilirsiniz.Çünkü kazıma esnasında korkunç bir toz çıkar ve işi iyi bir ustaya yaptımanızı tavsiye ederim.Aksi takdirde seramikleriniz zarar görür.Elle yapılan ise oldukça zahmetli ama daha az toz çıkartır.Kazıma işi bitip iyice zemini iyice temizledikten sonra istediğiniz derz dolgu rengini verebilirisiniz.
Bir de son zamanlarda gördüğüm derz kalemleri diye bir uygulama var.Bun da sadece derzlerin üstüne kalemle normal çiziyorsunuz. .Yapı marketlerinde bulabilirsiniz. Ancak hiç uygulamadım ve nasıl bir sonuç verir tam olarak bilemiyorum. Diğer uygulamaları ise yaptığım için size tavsiye edebilirim.Bunlarda n başka size ulaşan değişik bir uygulama var ise benlede paylaşırsanız sevinirim.
İyi çalışmalar dilerim.
Halil ÇEKİN/87
İnşaat TEKNİKERİ
0533 433 13 09
http://halilcekin. blogspot. com
--- 29/08/09 Cts tarihinde Cagatay Kuyuk
Kimden: Cagatay Kuyuk
Konu: [1insaat] Seramik Derz Dolgusunu Duzeltmek Icin Ne Yapilabilir?
Kime: 1insaat@yahoogroups .com
Tarihi: 29 Ağustos 2009 Cumartesi, 23:22
Merhaba,
Dosenmis olan duvar seramiginde, seramiklere zarar vermeden mevcut derz dolgusunun goruntusunu duzeltmenin (veya derz dolgusunun rengini degistirmenin) bir yolunu bilen arkadaslarimiz var mi?
Su an ki derz dolgusunda yer yer koyu gri, yer yer acik gri bir goruntu var.
Selamlar,
Cagatay Kuyuk
SİZLERDEN GELENLER 1
Kimden: ugur ferhan karagöz
Konu: Re: Yan: [1insaat] tuvalet gider kokusu
Kime: 1insaat@yahoogroups.com
Tarihi: 20 Temmuz 2009 Pazartesi, 18:46
Halil ÇEKİN arkadaşa teşekkür ediyorum . uğur ferhan karagöz
15 Temmuz 2009 10:16 tarihinde halil cekin
Sayın Kemal Bey,
Öncelikle lavabola giderlerin bağlı olduğu yerde kado conto varmı onlara bakın, klozet gider bağlantısında conta olup olmadığına ,yer süzgeç giderlerinde es yapılıp yapılmadığına ve süzgeçlerde su olmasını sağlamalısınız.Eğ er tuvaletlerde havalandırma sistemi varsa bağlantını dogru yapılıp yapılmadığına bakın.ters bağlantı kokuyu içeriye verir.
Şimdilik aklıma gelen bunlar.
kolay gelsin...
Halil ÇEKİN
İnşaat TEKNİKERİ
05334331309
--- 14/07/09 Sal tarihinde Kemal Ekici
Kimden: Kemal Ekici
Konu: [1insaat] tuvalet gider kokusu
Kime: 1insaat@yahoogroups .com
Tarihi: 14 Temmuz 2009 Salı, 6:22
DEĞERLİ GRUP ÜYELERİ
TEKNİK SORUMLULUĞUNU ÜSTLENMİŞ OLDUĞUM İŞLETMEDE TUVALET GİDERLERİNDEN KOKU GELMEKTEDİR ,BUNU ÇÖZÜMLEMEM İÇİN İZLEMEM GEREKEN YOL NEDİR? YARDIMCI OLAN ARKADAŞLARA ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM KOLAY GELSİN.
SAYGILARIMLA
--
KEMAL EKİCİ
05322526029
EVİNİZİN DEPREM RİSKİ
1- Binanızın bulunduğu yer:Kayalık zemin: 0,Yüksek ve tepelik yer: 1,Eğimin yüzde 20`nin üzerinde olduğu yamaçlar: 2,Çevresine göre çukur yerler: 3,Dere yatağı ve dolgu zeminler: 4,Sulu zeminler: 5,
2-Binanız betonarme ise yaşı: 1-10 yıl: 0,10-11 yıl: 1,11-20 yıl: 3,21-30 yıl: 4,31 yıl ve üstü: 5,
3- Binanızın taşıyıcı sistemi: Çelik ya da ahşap bina: 0,Betonarme bina: 1,Tuğla örgü yığma bina: 2,Taş örgü yığma bina: 3,Kerpiç örgülü bina: 4,Kerpiç örgülü toprak damlı bina: 5,
4- Binanızda bodrum kat ve rutubet sorunu var mı?Bodrum kat var, hiç rutubet olmuyor: 0,Bodrum kat var, kış aylarında rutubetli: 1,Bodrum kat yok, rutubet yok: 2,Bodrum kat var, sürekli rutubet var: 3,Bodrum kat var, su birikiyor: 5,
5- Binanız zemin kat dahil kaç katlı? Bir katlı: 0,İki katlı: 1,Üç katlı: 2,Dört-beş katlı: 3,Altı-sekiz katlı: 4,Dokuz kat ve üstü: 5,
6- Binanızın zemin katı nasıl? Üst katlarla aynı: 0,Üst katlardan daha içerde, ancak duvarlar kapalı: 1,Kat yüksekliği diğer katlardan daha fazla, ancak duvarlar kapalı: 2,Normal katlarla aynı, ancak duvar yok: 3,Normal katlardan daha içeride, ancak duvar yok: 4,Kat yüksekliği normal katlardan dahafazla, ancak duvar yok: 5,
7-Bina çıkmaları nasıl? Binada hiç çıkma yok: 0,Yalnızca balkonlar çıkma: 1,Binanın bütününde kapalı çıkma var 80 cm`ye kadar: 3,Açık çıkmalar duvarlarlakapatılmış: 4,Binanın bütününde 80 cm`den fazla çıkma var: 5,
8-Binaya yapılan müdahale var mı?Binanın herhangi bir yerinde değişlik yapılmadı: 0,Binanın iç duvarlarında kaldırılan bölümler var: 1,Binanın iç duvarlarında birden fazla kaldrırılan bölümler var: 2,Dış duvarlarda pencere açıldı veya pencereler büyütüldü: 3,Binanın bütününde ilave pencere yapılması ya da duvarların kaldırılması: 4,İç bölme ve duvarların komple kaldırılması (1 kat bile olsa): 5
9-Binanın kullanım amacı değiştirildi mi? Bina yapım amacına göre kullanılıyor: 0,Konut amaçlı yapılıp, normal katlar atölye olarak kullanılıyor: 1,Zemin kat konut amaçlı yapılıp, dükkan ya da atölye olarak kullanılıyor: 2,Binaya sonradan asansör montajı yapıldı: 3,Sonradan çatı arasına bir tondan fazla kapasiteli su deposu yapıldı: 4,Binaya sonradan asansör ve su deposu yapıldı: 5,
10 -Binanızda şu ana kadar: Herhangi bir tamirat yapılmadı: 0,Titreşimli bir aletle tamirat yapıldı: 1,Yapının taşıyıcıları titreşimli bir aletle tamir edildi: 2,Kolon ve kirişlere delik ve benzeri müdahale yapıldı: 3,Binada katya da döşeme ilavesi yapıldı: 4,Binada kısmı de olsa yangın oldu: 5,
11-Binanızdaki daha önceki hasar ya da çatlaklarBinanızda gözle görülür çatlak yok: 0,Balkon döşemesinde ya da köşelerinde çok ince çatlak var: 1,Çıkmalardaki dış duvarların kolon ve kirişlerin birleştiği yerde çok ince çatlaklar var: 2, Pencere altıve hizalarında duvarda yatay çatlaklar var: 3,Dış duvarlarda yatay vedüşey bina yüksekliğince çatlama var: 4,
12- Bina şekli, plan şeması: Kare ya da çokgen: 0,Dikdörtgen: 1,Yıldız şeklinde: 2,Binada derin boşluklar var: 3,Bitişik bloklar, aynı kat seviyesinde değil: 4,Bitişik bloklar, aynı yükseklikte değil: 5,
DEĞERLENDİRME Her soruya verdiğiniz yanıtların karşılığındaki değerleri topladığınızda;
0-6 puan arası binanızda ciddi bir deprem riski bulunmamaktadır. 7-12 puan binanızda düşük deprem riski bulunmaktadır. 13-20 puan orta deprem riski söz konusu, yapı uzmanlarca incelenmeli. 21-60 puan deprem etkilerine açık bir yapıya sahipsiniz.
Öncelikle yapınızın mimar ve mühendisiyle temasa gecerek uzman bir
kuruluştan tespit isteyiniz.
Yazar : İTÜ Mezunları Derneği Bursa Şubesi kaynak:http://www.insaatmuhendisligi.net/index.php?topic=43.0
EVİNİZİN SATIŞ DEĞERİ ARTIRMANIN YOLLARI
Ev alımı hayatınız boyunca yapacağınız en önemli alımlardan birisi belki de en önemlisi olacak.
Alım kararınızı etkileyen pek çok faktor var ama her ne amaçla alım yapıyorsanız yapın, evin ikinci el değerini koruması sizin için fevkalade önemli.
Tahmin edebileceğiniz gibi emlak sektöründe bir evin değerini koruması iki ana faktöre bağlıdır: evin konumu ve durumu.
Konuma bağlı fiyat artışları her ne kadar sizin elinizde olmasa da evin durumunu geliştirmek elbetteki kontrolünüzde.
Ülkemizde ve dünyada yapılan çeşitli araştirmalara göre evin satışından önce çeşitli yenileme ve onarımlar yapanlar kazançlı çıkıyor.
Yapılan harcamaların hepsi değer artışı olarak geri dönmese de harcamaların yüzde 80-90’ına yakını evinizin fiyatına pozitif katkı sağlayarak geri dönüyor.
Evinizin değerini arrtırmanın en kolay yolu alıcı gibi düşünmek ve kendinizi alıcının yerine koyabilmek. Buda ilk önce genel görünümü düzeltmekle başlıyor.
Evinizi satışa hazır duruma getirmek için renove etmeye alıcının gözüne hitap eden ve görünülür faktörlere öncelik vererek başlayın.
Diyelim ki ya duvardaki çatlakları yaptırmak ya da tesisatla ilgili bir yenilikden sadece birini yapabilecek bütçeniz var.
Emin olun görünüme yönelik olan yenilik sizin için daha kazançlı olacaktır.
Paranızı onarıma harcamaya başlamadan önce aşağıdaki tavsiyleri göz önünde bulundurun:
·Kozmetik Yenilemeler: Görsel etki yaratacak kozmetik yenilemere önem verin (badana, halı, pencere çerçevelerinin yenilenmesi gibi).
Önce evin dışını sonra içini düzeltin. Bu daha cok villa tarzı evlere yönelik bir tavsiye gibi gözükse de, apartman dairenizin girişini düzeltmek için yapılabilecek çok şey var.
Kapının boyasını yenileme, kiliti ve kapı kulpunu gösterişli bir modelle değiştirmek, güzel bir paspas yerleştirmek ve çeşitli süsler asmak gibi.
·Yaşama Yönelik Yenilemeler: Mutfak ve banyo evinizin değerine direk olarak etki eden ve alıcıların çok dikkatle inceledikleri iki alan.
Temiz, bakımlı ve onarımlı olmalarına dikkat edin. Kötü kokuyu yok etmek, eskimiş görünüm yaratan boruları, kaloriferleri boyamak gibi işleri ihmal etmeyin.
Evi gösterirken etrafın toplu ve temiz olmasına dikkat edin.
·Onarımlar: Onarıma yönelik yenilikler gerekli ancak bunların evin değerini arttirmasını beklemeyin.
Alıcılar evin tesisatinin ve diğer araç gereçlerin zaten sorunsuz çalışıyor olmasını bekler.
Onarım işlerini evin fiyatını arttırmaktan çok düşmesine karşi korumak için gerekli yatırımlar olarak görün.
·Fiyatları Takip Edin: Bölgenizdeki ev fiyatlarını iyi takip edin. Satılan evlerin durumu ve evlerin sizin evinize olan benzerlikleri en iyi indikator olacaktır.
Etrafınızdaki satılık evleri zaman zaman gezin ve evlerin iç ve dışının durumunu fiyatlar hakkında fikir edinmek için sizinki ile karşılaştırın.
·Bahçe: Eğer villada oturuyorsunuz bahçenize çeki düzen verin. Gerekiyorsa bir bahçivana elden geçirtin.
Çeşitli dekoratif bitkileri ve çiçekleri girişe yakın yerlere yerleştirmek, kapı önüne renkli çiçekler ile dolu saksılar koymak sıcak bir ortam havası vererek etkileyici olacaktır.
·Dış Çephe: Evin dışını iyice tetkik edin. Villada yaşıyorsanız binanın dış boyasını, apartman ise evininizin giriş kısmını iyi inceleyin.
·Ev Hayvanları: Eğer evde hayvan besliyorsanız hayvan beslemeyen bir komşunuzu eve çağırın ve koku olup olmadığını test edın.
Eğer varsa hayvan kokusuna karşı çeşitli spreyleri petshop mağazalarından temin edebilirsiniz.
·Aşırı Yatırımdan Kaçının: Özellikle 3-4 sene içerisinde taşınma ihtimaliniz var ise bütün bu yenilemeleri bir daha gözden geçirin.
Kısa vadelerde yaptığınız yatırımların ev fiyatına pek bir etkisi olmayabilir. Özellikle eviniz göreceli olarak yeni ve fazla yıpranmamış ise.
KAYNAK:http://www.yapirehberi.net/pufevsatis.htm
BOYA YAPARKEN NELER DİKAT EDİLMELİ
İyi bir boyada bulunması gereken özellikler: Örtücü olmalı Boyanın uygulandığı yüzeyi kapatması, yüzeyi göstermemesidir. Boyanın iki katta yüzeyi kapatması beklenir. Kolay uygulanabilir olmalı Boyanın, fırça ile uygulanırken, rahat bir uygulama ve sonuçta iyi bir yüzey görünümü etkisi bırakması beklenir Fiziksel etkilere dayanıklı olmalı Sürtünme, çizilme, silinmeye dayanıklılık. Kimyasal etkilere dayanıklı olmalı Sabun, deterjan, kola, yağ, meşrubat v.s gibi maddelere dayanıklı olması gerekmektedir. Atmosferik ve özel Şartlara Dayanıklı olmalı Yağmur, güneş ve diğer atmosferik koşullara dayanıklı olması gerekir. Dekoratif olmalı Tüm bu özellikleri barındırmasının yanında dekoratif bir görüntü kazandırması beklenir.
Boya cinsine göre özellikle neler olmalı?Dahili plastik boyadan beklenen özellik Bu tip boyalardan örtücülük, beyazlık, silinebilirlik, dekoratiflik beklenmektedir Harici plastik boyadan beklenen özellik Örtücülük, dış atmosferik şartlara dayanıklılık, solmamak, dekoratiflik. Sentetik boyadan beklenen özellik Örtücülük, fırça ile rahat uygulanması, parlaklık kalıcılığı, sararmama, solmama, silinirken sabun ve deterjanlardan etkilenmeme, dış koşullarda atmosferik şartlara dayanıklılık ve dekoratifliktir.
Yukarıdaki özelliklere dikkat edilirse, dekoratiflik çok önemli bir özellik olmasına rağmen diğer özellikler boyanın uzun ömürlü olması ile ilgili olduğundan önem taşır. Bunun yanında uygun olmayan yüzey hazırlığı, boyanın hatalı uygulanması ve kullanılması, uygun olmayan hava şartları boyadan iyi sonuç alınmasını en az % 50 olumsuz etkiler. Ayrıca kullanılacak boyaların TSE standartlarına uygun olması istenmektedir. Su bazlı boyalarda TS 5808'e, sentetik boya ve verniklerin TS 39'a, dış cephe hazır sıvalarının ve boyalarının TS 7847' ye uygun olması istenmelidir Boya yaparken dikkat edilmesi gerekenler
Boya yaparken fırça, rulo ne zaman kullanılmalı: Duvarlarda rulo ile çalışmak daha hızlı ve kolaydır. Duvarların kesişimlerinde, kapı, pencere vb ahşapların boyanmasında firçaya her zaman ihtiyaç vardır. Genelleme olarak şunlar söylenebilir; su bazlı boyalar için sentetik fırçalar, yağlı boyalar için doğal kıllı fırçalar, pürüzlü ve dekoratif yüzeyler oluşturmak için uzun tüylü rulolar, düz yüzeyler için çok kısa tüylü rulolar kullanılabilir
Doğru boyayı nasıl seçersiniz: Boyanacak yerin rengine daha kolay karar verebilmek için en az 1 m²'lik alana uygulama yapılmalıdır. Mekanın ışık durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Günün hangi saatinde hangi koşullarda mekanda bulunulacağı da düşünülerek ona göre değerlendirme yapılmalıdır. Bazı renkler doğal ışık ve elektrik ışığı altında tamamen farklı görünür. Seçilen rengin mekandaki eşyalara uyum sağlaması için boyalı alanın etrafına özellikle tercih edilen eşyalar konulup düşünülmelidir
Duvarları boyamadan önce neler yapılmalı: Boyanın iyi sonuç vermesinde ön yüzey hazırlığı denen işlemler çok önemlidir. Kolay ve dayanıklı bir boyama için yüzeydeki eski boya ve kağıt kalıntıları çıkartılmalı, yüzey zımparalanıp oluşan tozlar silinmelidir. Kir ve lekeler deterjanlı su ile temizlenip bu kısımlar kurutulmalıdır. Küçük çatlak ve delikler uygun bir macun ile doldurulmalı ve ardından tüm yüzeye astar uygulaması yapılmalıdır. Astar kuruduktan sonra boya uygulamasına geçilebilirDuvarın ilk boyanması gereken yer: Duvarların birleşim yerleri ve kenarları parmak rulo ya da amaca uygun fırça ile boyanmalı, daha sonra büyük rulo ile geniş yüzeylere geçilmelidir. Eğer kenarlarda kestirme fırça kullanıldıysa, oluşan izler geniş rulo ile hafifçe taranarak yok edilebilir. Uygulamaların aynı yönde olması görüntüyü daha da güzelleştirir.Artan boya nasıl saklanmalı: Artan boyanın cinsine göre; (kabın içindeki boyanın havayla temasını kesecek şekilde) su bazlı ise su, solvent bazlı ise solvent eklenerek uzun süre saklanabilir.
Boyamada kullanılan aletler nasıl temizlenmeli: Su bazlı boyalar için kullanılan aletler su ile temizlenerek, solvent bazlı boyalar için kullanılan aletler solvent ile temizlenerek doğal olarak kuruması sağlanmalıdır.
Boya hangi oranlarda inceltilmelidir: Ambalajları üzerinde ve teknik bültenlerinde yazılı oranlarda inceltilmelidir. Her boyanın farklı inceltme oranı bulunmaktadır. Ayrıca inceltme oranı kullanılacak uygulama aletinin özelliklerine göre de değişmektedir
Boyanın kurumasında dikkat edilecekler: Boya yapılan yüzeyin yağlı, kirli ve nemli olması, ortamın yeterince havalandırılmaması, yeterli oksijenin ortamda bulunmaması, hava sıcaklığı ve nemin uygun koşullarda olmaması, boya içine yanlış inceltici katılması ve kuruma dengesinin bozulması durumlarında kuruma geç olur. Bu, genellikle sentetik esaslı boyalarda rastlanan bir sorundur. Sentetik esaslı boyalar oksidasyon ile kurur. Yapıdaki, solventin (tinerin) buharlaşması için ve yapıya oksijenin girmesi için su bazlı boyalara göre daha uzun bir süreye ihtiyaç vardır. Bu nedenden dolayı, mutlaka lejant bilgileri doğrultusunda uygulama yapılmalıdır. Ayrıca sentetik boyalarda inceltici olarak kullanılan sentetik tiner yerine neft, gazyağı, selülozik tiner gibi çözücüler kullanılmamalıdır. Bu tip çözücüler, boyanın bağlayıcı yapısını bozup, geç kuruma probleminin yanı sıra daha birçok soruna neden olmaktadır. Geç kuruma sorunu yaşanan yüzeyde, tam kurumanın gerçekleşmesini bekleyip, bu sürede oluşan toz ve taneciklerin zımpara yapılarak ortamdan uzaklaştırılması ve üretici firmanın belirttiği koşullar dahilinde tekrar boyanması gereklidirMetal yüzey nasıl boyanmalı: Metal yüzeyler, havada bulunan oksijen ile reaksiyona girerek belirli bir süre sonra yükseltgenme-indirgenme reaksiyonu sonucu korozyona uğrar. Paslanma olarak bilinen bu reaksiyon sonucu, boya filmi zamanla parçalanır. Bu nedenden dolayı metal yüzeylere mutlaka oksijen ile teması kesmek amaçlı, korozyonu engelleyen astarın 2 kat uygulanması gerekir. Daha sonra astarlı yüzeye son kat sentetik boya uygulanmalıdır. Galvaniz, alüminyum, bakır yüzeylerin boyanma işleminde sentetik boyama sistemi kullanılmaz, kullanıldığı takdirde yapışma sorunları ortaya çıkarTahta yüzey nasıl boyanmalı: Tahtalar sıcaklık farklılıklarından dolayı genişleyip, daralabilir ve bu da boyaya zarar verir. Üstelik yerde olan tahta kaplamalar, üzerinde yoğun bir yürüme trafiği olacağı için, yıpranmaya çok meyillidir. Bu yüzden astarlama ve macunlama evreleri ayrı bir dikkat ve özenle yapılmalıdırYeni boyanmış duvarlarda leke ve kirler için ne yapımalı: Yeni uygulanmış boyayı temizlemek için en az iki hafta (ancak dört hafta çok daha iyi) beklemek gereklidir. Yumuşak bir bez ya da sünger kullanılarak, hazırlanan sabunlu suyla duvarlar silinebilir. Fazla sulu temizleme yapılırsa akan sular duvarda iz bırakabilir. Ayrıca, eğer temizleme suyuna bir kimyasal madde karıştırılmışsa duvarın görünmeyen bir yerinde boyaya zarar verip vermediği kontrol edilmelidir. Dış yüzey boyası nasıl olmalı: %100 akrilik son katlar renk kaybını önleme ve esneklik açısından en iyi seçimdir. Ancak kusma yapan ahşap yüzeylerde, akrilik son katı uygulamadan önce yağ bazlı bir ön kat uygulanması çok önemlidir. Kusma yapmayacak yüzeylerde tamamen akrilik boyama sistemleri kullanılabilirDış yüzeyde hangi renler dayanıklıdır: İlk olarak, dış cephelerde kullanılan bütün boyalar zaman içinde solma yaparlar. Ancak bu solmanın miktarı renkten renge, boyadan boyaya değişir. Mavi ve yeşil gibi organik renkler, kahverengi ve sarı gibi inorganik renklere nazaran daha çabuk solma eğilimi gösterirler. Bunun yanında, yüksek kalitedeki akrilik lateks boyalar, çözücü bazlı boyalara oranla renklerini daha iyi muhafaza ederler.
Bu arada dış cephe ve iç cephe boyalar arasındaki en büyük farklardan birisi, dış cephe boyalarının renklerini daha fazla koruyabiliyor olmasıdır.
kaynak:http://www.benimevim.net/faydali-bilgiler/pratik-bilgiler
EVİNİZİN YILLIK BAKIMI
Yapının bazı üniteleri uzun süre yıllara meydan okurken, bazıları daha kısa ömürlüdür.
Bu durumda belli periyotlarda, uygun mevsimlerde yapılan tamiratlar binanın ömrünü uzatacaktır.
HER YIL
BAKIM TEMİZLİK DEMEKTİR
Yağmur suyu oluklarının kurumuş yaprak, çamur, toz gibi yabancı maddelerden temizlenmesi.
Çatının kontrol edilmesi (yıl içinde yapılması gereken acil bir tamirat varsa daha önce yapılabilir).
Rutubeti ve su sızıntısını önlemek için çatıda oluşmuş açılmaları, aralıkları köpükle kapatmak.
Varsa; çatı pencerelerinin camlarının yıkanması ve verandanın tamiri.
Binanın dış yüzeyinde rutubete bağlı olarak yosun, küf gibi maddelerin oluşup oluşmadığını kontrol etmek ve gerekirse temizlemek.
Su sızıntısı bulunan pencereleri gözden geçirip, macunlarını yenilemek.
Alüminyum ya da PVC pencere doğramalarını yıkamak.
Yosun ve küfe karşı, teras, balkon ve merdiven gibi yerleri kontrol edip, önlem almak.
Çatı saçlarının, balkon altlarının ve pencere pervazlarının dış yüzeylerini örümceklerden arındırmak.
Kapı ve pencerelerin (çatı pencereleri dahil) menteşe ve kilitlerini, ayrıca sürgülü garaj kapılarını yağlamak.
Panjur, merdiven korkuluğu gibi metal aksamı olan yüzeylerin pastan korunması için gerekli bakımı yapmak ya da bir ustaya yaptırmak.
İKİ YILDA BİR
DOĞRAMALAR ELDEN GEÇİRİLMELİ
Ahşap kapı pervazlarını ve bağlantı yerlerini temizleyip, kontrol etmek.
Yağmur sularının indiği alanı,bataklık haline gelmemesi ve taşmaları önlemek için temizlemek.
Rutubete karşı hassas olan pencere kanatları ve panjurların durumunu kontrol etmek.
Pencere pervazlarını temizlemek.
PVC ya da alüminyum panjurları içten ve dıştan yıkamak.
Kirlenen tenteleri söküp yıkamak.
Çatı katını ve çatının genel durumunu gözden geçirmek. Kiremitlerin durumuna bakmak.
İzolasyon sistemini kontrol etmek.
ÜÇ YILDA BİR
BOYA VE BADANA ZAMANI
İç mekanlarda gerekli boya badana işlerini yapmak.
Ahşap doğrama birimlerinin bakımını yapmak (cila hariç).
Ahşap üniteleri temizlenip perdahlanmasından sonra (maden ya da ahşap yüzeyli bir bölgeyi pürüzsüz hale getirme) boyamak.
Teras ve balkon duvarlarını boyamak.
Yer döşemeleri, kiremitler ve baca tuğlaları arasındaki derzin (harcın) durumunu kontrol edip, azalma veya açılma varsa ekleme yapmak.
Çatı ve yer kaplamalarında sızıntı, kabarma olup olmadığını kontrol edip, varsa tamir etmek.
Dış etkenlerden kirlenmiş boyalı ya da sıvalı yüzeyi yıkamak.
Ahşap yüzeylerin (çatı, kapı ve pencere doğraması gibi) tahtakurusu gibi zararlı haşerattan etkilenip etkilenmediğini kontrol etmek.
Çift camlı pencerelerde sızıntı varsa, sızıntı olan bölgenin izolasyonunu yaptırmak.
Kiremit araları ve pencere pervazlarındaki sızıntıyı önlemek için renksiz kapatıcı ve koruyucularla onarmak.
Evin iç duvarlarının ve tavanların badanasını yenilemek.
10 YILDA BİR
DIŞ CEPHE GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Çatı katının ve dış cephenin sıva ve boyasını yenilemek.
Bacaların durumunu gözden geçirmek. Su sızıntısını engellemek için betonunda ya da tuğlalarında çatlakların olup olmadığına bakmak.
Dış cephedeki sıvalarda çatlak, dökülme olup olmadığını kontrol etmek.
Pencere, balkon demiri, korkuluk gibi ünitelerin bağlantı yerlerini gözden geçirip açılma olup olmadığını saptamak.
15 YILDA BİR
İZOLASYON SİSTEMİNE DİKKAT
Yağmur sularının gittiği olukları değiştirmek ya da sızıntı yapıp yapmadıklarını kontrol etmek.
Çatının kontrol edilmesi. Kiremitlerin derzi, izolasyon sistemi, su borularının durumu ve ahşap bölümlerde açılma olup olmadığına bakmak.
Çatıda yağmur sularının biriktiği PVC kaplı derelerin, suyun basıncından ya da nemli ortamda oluşan bitkilerden etkilendiyse yenilemek.
Taş binalarda dış etkenlerden kirlenen dış cepheyi temizlemek.
20 YILDA BİR
BAZI PARÇALARI DEĞİŞTİRME VAKTİ
Öncelikle çatının durumunu kontrol etmek. Kiremitleri, bacaları, çatı pencerelerini onarmak, sızıntı varsa izolasyonu yapmak.
Özellikle şehir içinde ya da deniz kenarındaki evlerin alüminyum ve ahşap doğramalarını onarmak, ahşap olanları değiştirmek.
Taş binalarda, dış yüzeyde kullanılan taşların arasındaki harcı yenilemek.
30 YILDA BİR
ÇATI İYİ BİR BAKIM İSTER
Şömineyi onarmak, dışarı sızıntı ya da is yayıyorsa değiştirmek.
Binanın dış yüzeyini gözden geçirmek.
Onarılamayacak kadar kötü durumdaysa çatı kaplama malzemesini tamamen değiştirmek.
50 YILDA BİR
TEPEDEN TIRNAĞA ELDEN GEÇİRİN
Çatıyı kısmen ya da durumuna göre tamamen yeniden yaptırmak.
Taş ya da tuğla örülü duvarları onarmak.
Çimento harcıyla yapılmış olan sıvaları yenilemek.
Çatı kaplama malzemelerinin yıpranmasından etkilenen izolasyon sistemini yenilemek.
Eskiyen ve kireçlenen su ve kanalizasyon tesisatını, tüm borularıyla birlikte değiştirmek.
İZOLASYON
Gürültünün verdiği rahatsızlık ve şiddetli rüzgarın neden olduğu soğuğa karşı izole edilmiş bir ortamda duyulan emniyet ve huzur, mekanda aranılan en önemli özellikler…
Yalıtım malzemeleri
Isı yalıtım malzemeleri; taşyünü, polistren, cam yünü, polietilen, poliüretan, cam köpüğü, fenol köpüğü, gibi ısı iletkenlik değeri 0.060 kcal/mhC değerinin altında olan malzemelerdir.
Yapı malzemelerinden (tuğla, gazbeton, taş vb.) yüksek ısı yalıtımı özellikleri beklenemez ve bu maddeler yalıtım amaçlı kullanılmazlar.
Ses yalıtımı için ise dinamik sertliği yüksek malzemelerin kullanımı söz konusu değildir. Bu malzemelerden ancak ses yalıtım malzemeleri ile birlikte kullanıldığında sonuç alınabilir.
Yalıtım maddelerini seçerken, başta ekonomi olmak üzere şu noktaları göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin:
Sadece yalıtımda kullanılmak üzere imal edilen malzemeler ucuz değildir. Çeşitli yalıtım malzemeleri arasında seçim yapmanız gerektiğinde hafif ve ekonomik olanları tercih edin.
Beton, tuğla, ahşap gibi yapı malzemeleri yalıtım amaçlı kullanıldıklarında maliyeti yükseltir. Bu tip inşaat malzemelerinin yerine yalıtım malzemelerini kullanın.
Yapı yalıtım maddesi inorganik olmalıdır.
Yalıtım malzemesi kullanışlı olmalı, monte edilirken fazla işçilik gerektirmemelidir.
Yalıtım malzemelerinin, taşınamayacak kadar ağır ve büyük olmamalarına dikkat edin.
İzolasyonda dikkat edilmesi gerekli noktalar
Kötü bir ısı izolasyonu yazın sıcağı, kışın ise soğuğu olduğu gibi içeriye yansıtır.
Camyünü, taşyünü ve polistren gibi uzun zamandır kullanılan izolasyon malzemeleri yerine artık daha çok alüminyum folyo esaslı yalıtıcılar tercih ediliyor.
Hafif ve uygulaması kolay alüminyum folyo esaslı yalıtıcılar yalıtımı, ışıma yolu ile yayılan ısı enerjisini yansıtarak sağlar.
Isı izolasyonu altına yapılan su izolasyonu ise bitüm esaslı kağıt ve membranlarla yapılır.
Bu izolasyon su buharının yoğunlaşmasını sağlar ve suyun bina içine sızmasını engeller.
Buhar izolasyonu, buhar yalıtımı sağlar. Buharın dışarı atılmaması durumunda, sıcak hava ile soğuk havanın temas ettiği ara kesitlerdeki su buharı yoğunlaşarak su haline gelir.
Bu da binada küflenmeye neden olur.
Duvar izolasyonu
Duvarların ısı depolama kapasitesi yüksektir. Binanın yapımı için seçilen yapı ve yalıtım malzemelerinin kalınlıkları, o yapının enerji tüketimine önemli ölçüde tesir eden faktörlerdir.
Isı yalıtımında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da ısı köprülerinin oluşmasının önlenmesidir.
Birinci derecede ısı köprülerine; duvar yapı malzemesinin birleştirilmesinde kullanılan harç, kolon, kiriş, lenton, denizlik ve metal doğramalar neden olur.
Temografik kameralar ile rahatlıkla gözlenebilen bu durumu önlemek için bina, iç veya dış yüzünden, ısı yalıtım malzemeleri ile hesaplanan kalınlıkta kaplanmalıdır.
Çatı izolasyonu
Yapıların ana bölümlerinden biri olan çatılar, yazın kavurucu sıcaklarında, kış aylarının yağmurlu ve karlı günlerinde beklenmedik sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir.
Bunu önlemenin en iyi yolu ise izolasyon özelliğine sahip bir çatı kaplama malzemesi seçerek montajı sırasında çok özenli davranmak.
Farklı hava koşullarına dayanıklı olması, esnekliği, yapının mimari yapısına uygunluğu gibi unsurlar, çatı kapmala malzemesi seçiminde özellikle dikkat edilmesi gereken noktalar.
KAYNAK:http://www.adresdergi.com.tr/checkup.htm
KENDİ EVİNİ YARAT
Evinizin iç veya dış cephe fotoğrafını çekip, ister tarayıcı ya da CD ile isterseniz cep telefonunuzdan Colorizer 2 programına yükledikten sonra, seçtiğiniz Marshall renginin, duvarlarınızda nasıl duracağını önceden görebilirsiniz.
Programı bu adres den indirebilirisiniz:
http://www.keyshowroom.com/default.aspx?id=denegor_colorizer
zaman zaman linkde sorun olabiliyor. bu durumda
www.keyshowroom.com
telefonla ulaşırsanız sizler gereken yardımı sağlarlar
RENK KATALOGU
HAKKIMDA
1987 yılında
Ümraniye Endüstri Meslek Lisesi Yapı Ressamlığı bölümünü bitirdim.
1987-1988
yıllarında KARTEK MİMARLIK bürosunda proje çizimi ile işe başladım.
1988-1994
yılları arasında YILDIZ MİMARLIK
bürosunda MİMAR SALİH YILDIZ'la beraber belediye ve proje işi,ruhsat işleri
yaptım.
1994-1996
yılları arasında vatani görevimi yerine getirdim.
1996-2000
yılları arasında TEPE İNŞAAT ATAŞEHİR
ŞANTİYESİNDE tekniker olarak çalıştım. Uygulama projeleri-ruhsat- imalat
kontrolü-hakediş hazırlamaya yardım-iş bitimi daire teslimlerinde çıkan teknik
sorunların çözüm gibi konularda görev aldım.
2001-2002 : İNELSAN İNŞAAT HALUK YUNUSOĞLU ile
İSTON'A ait bordur-tretuvar ve kavşak
yapımları, bunların hakedişleri ve takibin yaptım.Çalıştığımız bölgeler
TUZLA-PENDİK-MALTEPE-KURTKÖY civarıdır.
2002-2003
: FİNAL İNŞAAT'DA İNŞAAT MÜHENDİSİ ARİF KUTTAŞ ile beraber
EFES PİLSEN
firmasının birahane,şarküteri ve magaza dekorasyon işleri yaptık.İSTANBUL içi
İSTANBUL
dışıolarak 20 ye yakın noktada çalıştım.(Proje-rölöve -hakediş hazırlama)
2003-2004 : PROTİM İNŞAAT'da MİMAR İBRAHİM ŞEN ve İNŞ. MÜH.SAİD ARITÜRK beraber İGDAŞ'a ait Süleymaniye'de eski eser resterasyonu projesini ve
uygulamasını yaptık.
2004-2005 : FİNAL
İNŞAAT'DA İNŞAAT MÜHENDİSİ ARİF KUTTAŞ
ile beraber
İstanbul
ve akçay'da çeşitli dekorasyon proje ve uygulamaları yaptık.Efes pilsen ve özel
dekorasyon hizmetleri.
2005-2006
: SOYAK İNŞAAT firmasında çalıştım.
1.etap 1.fazda
100 daire teslimi yaptım.
2.fazda yaklaşık 300 dairenin teslim
hazırlığını yaptık ve teslim ettik.
2006 Eylül-AGUSTOS2008-:REGNUM İNŞAAT SKY RESİDENCE çalışmaya başladım.
Residence
projesinde 43 daire teslimi bitti.
REGNUM İNŞAAT ELİTKENT şantiyesinde 722 daireni teslim ve teslim
sonrası hizmetlerini yaptım.
2008
EKİM-ŞUBAT 2009:Toskana
şantiyesi de 174 villa imalat ve teslimlerinde çalıştım.
Aralık
2009-Temmuz 2010: L'ist istinye
suit santiyesinde özcan oguz firmasıda inşaat teknikeri olarak çalıştım.
TEMMUZ 2010-KASIM 2012:EROĞLU İnşaat sarıyer oksizen evlerin teslim ve teslim
sonrası hizmetlerinde çalıştım. Eroglu Lounge 2 şantiyesinde ince işler
teknikeri oarak çalışıyorum.
KASIM2012-NİSAN 2014:Entegre proje yönetim Mall of istanbul
Şantiyesi proje kontrol ve daire teslim hizmetinde çalıştım.
NİSAN 2014 KASIM 2014:TEMA İSTANBUL
şantiyesinde ince işler blok sorumlusu oarak çalıştım.
ARALIK2014-EYLÜL 2016:TRENDİST ATAŞEHİR ŞANTİYESİNDE ince işler blok
sorumlusu olarak çalıştım.
EYLÜL 2016-OCAK 2018:EROĞLU İNŞAAT SYLAND İSTANBUL şantiyesinde ince işler teknikeri
olarak çalıştım.
ŞUBAT2018-ARALIK 2018:SEFA İNŞAAT MALTEPE EVİNPARK şantiyesinde ince işler tekniker
olarak çalıştım
OCAK 2019-HALEN:ALYANS GÜVENLİK VE YÖNETİM FİRMASINDA MALTEPE EVİNPARK
SİTESİNDE SİTE MÜDÜRÜ OLARAK
ÇALIŞIYORUM.